workshop etsen/linosnedes

Fantastisch etsweekend achter de rug

hier liggen de platen in ijzerchloride te bijten…  alles wat je ‘wit’ ziet wordt uitgevreten… in deze (diepdruk) tekening op de plaat wrijf je inkt en uiteindelijk zal de afdruk zwart op het etspapier staan.

er was goed voorbereid..

een afdruk van een ets uit de bak (in spiegelschrift)

Deze dynamische groep etsers komt ieder jaar op herhaling. Ze blijven zichzelf verbazen en opnieuw uitvinden. Iedere keer weer opnieuw gaan ze naar huis met 3 tot 5 goed gelukte etsjes. Een groep die elkaar kent heeft grote voordelen: Ze helpen elkaar, de een is goed in afdrukken, de ander in het ‘afslaan’ van de inkt. Ik verheug me er steeds op als ze komen. Omdat ik benieuwd ben hoe ze verder gaan, of ze groter gaan werken, iets anders uitproberen. 

Ook een groepje professionals een weekend in het atelier gehad. Bracht weer een heel andere sfeer met zich mee. Maar hard werken doen ze allemaal!

De eerstvolgende workshop is op: LET OP DE WEBSITE Kosten:  € 100,- euro p.p. per weekend. Zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Zondag van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Algemeen programma zaterdag:

We beginnen met koffie en we bekijken etsen. Ik zal wat werk van mezelf laten zien (ook mislukkingen), maar ook van anderen. Aan de hand hiervan geef ik kort basisuitleg over de techniek van het etsen, ook wel natte techniek geheten (er is ook een droge techniek). Ik leg een paar dingen uit over papier, materiaal en gereedschap. Er is tijdens dit uurtje, mocht daar behoefte aan zijn, gelegenheid tot kijken in catalogi en in kunstenaarsboeken, om ideeën op te doen.
Hierna gaan we meteen aan de gang. Ik geef instructies. We gaan eerst experimenteren met kleine plaatjes. Om het gevoel te pakken te krijgen. Omdat deze makkelijk en snel zijn te bewerken en af te drukken krijg je al gauw een idee hoe de techniek werkt en kun je je verbazen over het resultaat op papier (in spiegelbeeld). Het is altijd een fantastisch moment om het vochtige papier na het drukken voorzichtig van de zinkplaat te trekken en te zien hoe het is geworden.
meer etsjes van leerlingen
De eerste zinkplaatjes prepareer ik alvast: de achterkant gelakt en de voorkant voorzien van was, zodat je meteen kunt gaan tekenen of krassen. Als de plaatjes in de bak met ijzerchloride liggen te bijten kun je zelf de volgende plaat prepareren. De lak en was hebben even tijd nodig om te drogen. Ondertussen houd je je plaatje in de etsbak in de gaten. Hoe langer de plaat erin ligt hoe dieper de lijnen bijten. Zelf laat ik ook altijd de uitschieters zitten.
Tussendoor hebben we een simpele lunch. Daarna gaan we verder met experimenteren. Tegen het einde van de dag is het handig om de grotere plaat die je op zondag wilt maken, alvast in te smeren met lak en was, zodat je de volgende dag meteen kunt beginnen. Op zaterdag met een grotere plaat beginnen kan trouwens ook.

Programma zondag:

We gaan verder. Misschien zijn er nog vragen. Vandaag gaan we een nog betere ets maken omdat je ‘s nachts het perfecte idee hebt gekregen. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen om toch een fantastische ets te maken. Je kunt ook iets natekenen uit een krant, tijdschrift of boek. Misschien wil je je hond vereeuwigen. Vele kunstenaars gingen je voor. Neem dan een foto van het beest mee. En we hebben altijd dat toeval nog.
Het is ook mogelijk om je plaat meerdere keren te laten bijten. Vlakken, lijnen enzovoort. Je kunt de tussenstadia afdrukken. En weer verdergaan. Ik kan hierbij aanwijzingen geven voor wie daar behoefte aan heeft. Daarna ga je een paar goede afdrukken maken om mee te nemen. De platen mag je natuurlijk ook meenemen.
Een ets goed afdrukken is een ambacht op zich. Maar dat is waarom wij etsen: het is de combinatie van vakwerk en kunst die het hem doen. Bovendien is de ets door zijn schappelijke prijs voor iedere kunstliefhebber te betalen.

Ik verstrek:

-De zinkplaten: kleine oefenplaatjes en de grotere plaat waarop het eindresultaat komt
-Etspapier
-Drukinkt
-Alle etsmiddelen die je nodig hebt zoals ijzerchloride, lak en was en terpentine enz.
-Goede garagezeep
-Weggooihandschoenen.
-Etsnaalden zijn te leen
-Er zijn 2 werkjassen aanwezig.
Lunch: brood en crackers met beleg of een tosti o.i.d. Fruit. Koffie en thee.
Van etsen kun je pikzwarte handen krijgen. Zelf werk ik het liefste met blote handen. Maar dat hakt er wel in: de rouwranden kunnen weken zichtbaar blijven. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen daarvan gediend is. De handschoenen werken prima. En ik heb dus die fantastische garagezeep

Zelf meenemen:

-Werkkleding (jas, schort) waar vlekken in mogen komen die er nooit meer uitgaan
-Een paar oude katoenen lappen die hierna weggegooid mogen worden
-Een oud telefoonboek of gele gids (als je die nog hebt: graag zelfs!)
-Oude vitrage (mocht je die toevallig hebben)