Het mooiste verhaal over mijn familie

Roman, november 2018 Querido

In de nieuwe roman van Nelleke Zandwijk neemt de hoofdpersoon behalve zichzelf haar hele familie onder de loep. Een tweelingzus die aan iedereen vraagt of ze niet doodgaat en welke bril ze moet kiezen, omdat alles in haar leven even belangrijk is, een Vlaamse zwager die in het soldatenuniform uit de Tweede Wereldoorlog rondloopt, een neefje voor wie de beproeving al direct bij zijn drukbezochte geboorte begint, een moeder die met haar klusjesman naar een boerderij in de bossen van Twente vertrekt, en een vader die door zijn afwezigheid een steeds grotere plaats inneemt. Verjaardagen die steeds desastreuzer verlopen, in alcohol gedrenkte kerstvieringen en chaotische verhuizingen – kortom, een familie zonder talent voor stil geluk, maar met des te meer daadkracht.

Enkele citaten uit de pers:

NRCwat klopt er nu eigenlijk van haar puntgave, geestige en ook ontgoochelende observaties?

Vrij Nederland: Disfunctioneel is een understatement bij deze verzameling sympathieke gestoorden.’ Boek van de Maand

Parool: Tintelende humor en diepe melancholie kunnen hand in hand gaan.

Volkskrant: Smeuïg opgediende verhalen uit een zescomponentenfamilie. Verhalen die dankzij de treffend ironische vertelstem buitengewoon grappig zijn. **** (4 sterren) 

De Limburger: Het raadsel van de schoonheid van imperfectie. Zandwijk bereikt dit door haar stijl. Een troostrijk boek: je mag gerust anders zijn. 

Trouw: Nelleke Zandwijk vormt nuchter en geestig gebeurtenissen om tot poëzie